Vezi sidebar
De ce să consumăm polen crud? [infografic]
19.04.2019
Ruxi Comsa
3.896 vizualizări

Polenul intră în categoria superalimentelor, fiind extrem de concentrat în substanțe nutritive și conținând aproximativ 40% proteine din care 50% sub formă de aminoacizi necesari pentru buna funcționare a organismului uman.

În fiecare bobiță de polen există peste 2 milioane de granule de polen, iar într-o linguriță peste 2,5 miliarde.

Polenul era utilizat încă din antichitate de egipteni și chinezi ca medicament natural și pentru întreținerea organismului. În medicina tradițională chineză se consideră că polenul este un tonic nutritiv și un energizant, fiind utilizat pentru creșterea rezistenței la efort, pentru recuperarea după boală, reglarea digestiei, prevenirea rahitismului la copii, a căderii părului, scăderea infertilității la femei sau prevenirea bolilor infecțioase și chiar a cancerului.

Care e diferența dintre polenul crud și cel normal?

Există o mare diferenţă între polenul uscat, pe care îl găsim de obicei în comerţ şi polenul crud. Uscarea polenului presupune încălzirea acestuia la temperaturi de aproximativ 38-40°C ceea ce conduce la distrugerea majorității substanţelor active din compoziţia polenului, care nu rezistă la temperaturi ridicate.

Polenul crud este congelat imediat după recoltare şi păstrat ca atare. El este păstrat în forma sa naturală, crudă și neprelucrată, menținându-și intacte toate calitățile. 

 

polen crud - Video Republica BIO

 

Care sunt beneficiile polenului crud? 

Polenul crud este un aliment viu care conține, în plus față de polenul uscat, lactofermenți ce ajută la regenerarea florei intestinale, enzime esențiale pentru buna funcționare a organismului, bacterii benefice și antioxidanți care elimină radicalii liberi din  organism.

În polen se regăsesc toate subsțantele nutritive necesare vieții, fiind bogat în lactobacili, proteine, aminoacizi, vitamine, inclusiv complexul de vitamine B și acid folic.

Studiile au arătat că polenul ne ajută să nu ne mai îngrășăm, posibil prin reglarea dezechilibrelor metabolice care conduc la creșterea în greutate și prin stimularea arderilor interne.

Iată câteva dintre elementele nutritive foarte utile pentru sănătate din compoziția polenului crud:

  • enzime și lactobacili care ajută la regenerarea florei intestinale și la reglarea tranzitului intestinal;
  • vitamina A într-o cantitate de 20 de ori mai mare decât morcovul și aceeași cantitate de provitamina A;
  • aminoacizi (glutamină, metionină, valină, cisteină etc.) care accelerează funcționarea ficatului și dezintoxicarea organismului;
  • acizi grași, mai ales nesaturați care contribuie, printre altele, la prevenirea arterosclerozei;
  • fitosteroli care ajută la scăderea colesterolului;
  • vitamina E care reduce afecțiunile provocate de poluare;
  • rutină care asigură prevenirea hemoragiilor la nivelul creierului, inimii sau retinei;
  • fermenți, hormoni, vitamine, flavonoizi necesari organismului pentru stimularea imunității;
  • minerale precum fier, calciu, seleniu, zinc, magneziu de care corpul are nevoie pentru buna funcționare a sistemului nervos, osos etc.; 
  • lecitină indicată pentru sănătatea creierului.

Cum să consumăm polenul crud?

Polenul poate fi adăugat la sucurile de fructe. Il puteți presăra peste iaurt sau piureurile de fructe.

Atenție: nu adăugați polen crud la alimentele fierbinți pentru că puteți distruge substanțele active precum enzimele și lactobacilii din compoziția sa. 

Cât polen crud e indicat să consumăm?

Se recomandă în general 1-2 lingurițe pe zi. Putem consuma la început doar 1-2 granule de polen zilnic, crescând consumul treptat, pentru a preveni o reacție alergică.

Sunt indicate cure cu polen crud de cel puțin 6 săptămâni mai ales primăvara și iarna sau toamna în lunile februarie-martie și octombrie-noiembrie, pentru că pregătesc organismul să facă față schimbărilor climatice caracteristice acestor anotimpuri.

Consumul de polen se recomandă adesea și copiilor, deoarece este un aliment extrem de nutritiv care previne rahitismul. De asemenea, polenul de albine este indicat femeilor gravide datorită aportului ridicat de aminoacizi, vitamine și minerale.

Polenul nu provoacă alergii?

Multe persoane se feresc să consume polen pentru că acesta este socotit responsabil de producerea alergiilor. Într-adevăr, multe reacții alergice ale organismului se datorează polenului, dar e vorba de cel transportat pe cale aeriană (tip de polen care se numește anemofil) și nu de cel transportat de albine (entomofil). Dimpotrivă, cura cu polen entomofil stimulează sistemul imunitar să producă anticorpi care combat reacția alergică generată de polenul anemofil.

E important însă să începem consumul de polen treptat, pentru a obișnui organismul cu acesta. Conform recomandărilor de mai sus, puteți începe cu câteva bobițe de polen și apoi să creșteți cantitatea ingerată zilnic.

Ruxi şi Laur, Republica BIO
Copyright Republica BIO

Surse:

  1. The Use of Bee Pollen as a Superfood
  2. Ce este polenul crud și la ce este bun?

Completează adresa ta de email şi descarcă materialele.
Îţi vom trimite ocazional şi veşti de la noi.

TAG-uri:

Scrie şi tu un comentariu

Comentariile sunt moderate înaintea publicării.